Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Пазачи на морски фарове се обединяват

Дата: 11.05.2010

Пазачите на шабленския фар, най-стария по родното Черноморие, скоро ще обединят сили с колегите си от фарове в Черно, Азовско и Каспийско море. През лятото те ще учредят свое общество, в което ще се включат 51 държави и 450 морски фара.

Тридесет и два метровата осмоъгълна кула е уникална, тъй като е умалено копие на едно от седемте чудеса на света - прочутия Александрийски фар. Наньо Нанев работи на фара от 18 години. Разказва, че кулата е строена между 1760 и 1780 година, но едва след Кримската война тя се сдобива и със светлинната система.

"Стълбите са 132, фарът е 32 метра до горе, до гръмоотвода. Горе фенерното си е оригиналното от 1856 година", сподели той.

В началото фарът е показвал опасностите по пътя на корабите чрез светлинен газ.

"Даже по старите дневници, бай Иван е споменал някъде 56-а – 57-а година, че се е спукала мембраната на регулатора и цяла нощ е въртял фара на ръка и след 10 дни споменава, че фарът се електрифицира, сложиха електромотор", разказва той.

Днес вече апаратурата е електронна. Въпреки това, на пазачите се случва на дежурство да изкачат по десетина пъти стъпалата до върха на кулата, за да отстранят малки аварии.

"Не е популярна нашата работа. Даже на доста хора като им кажем, че работим това, просто нямат понятие за какво става въпрос”, допълва пазачът на фара.

Тъй като кулата край Шабла е военен обект, достъпът до нея е ограничен.

"Особено лятно време, северният район стана посещаван от туристите и затова поставяме въпроса на общината - една указателна табела да сложат, да се обяснява на хората, защото ние лятото не можем да се покажем на двора - всеки те дърпа, те пита и сложиха табелата", допълва Нанев.

Видяна общо: 577 рейтинг: 0.15

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.