Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

БДЖ обяви стачна готовност

Дата: 11.05.2010

Над железниците надвисна опасност от национална стачка, след като вчера БДЖ реши да съкрати допълнително 1 200 души. Те са извън планираните миналата есен съкращения на 2000 човека, за които имаше споразумение със синдикатите. "Новите съкращения, за които научихме току-що, могат да доведат до реална опасност за сигурността на движението", алармира шефът на синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев. По думите му, ако тази седмица преговорите с БДЖ не приключат с компромис, ще започне подготовката на национална стачка. В БДЖ работят към 13 хил. човека.

"Има сериозно противоречие - все още съкращават хора, а машинистите вече положиха 127 хил. часа извънреден труд само за 2009 г.. В железниците вече има недостиг на монтьори, които да поддържат остарелите локомотиви и вагони. Излезе, че съкращенията от м.г., за които ръководството на железниците твърдеше, че ще се ограничат единствено с администрацията, са засегнали и работниците", каза Бунев.

Синдикатите отиват на преговори с готов план за алтернативна заетост на нарочените за съкращение 1 200 служители. Според Бунев, вместо 600-те охранители, наети от външни фирми, с това могат да се занимават съкратените работници. Другото предложение е да се сложи по един служител на БДЖ на всяка врата във влаковете, в които има много гратисчии, вместо да се правят хайки.

Видяна общо: 410 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.