Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Очаква ни туристически сезон с много неизвестни

Дата: 26.05.2010

По-голям оптимизъм от миналото лято

Такива са настроенията в големите морски курорти на прага на лятото - второ поред в условията на криза. Световната туристическа организация прогнозира началото на възстановяването на сектора, след като в първите месеци на годината пътуванията отчетоха ръст от 4 %, но е важно това покачване да се окаже устойчиво.

По-голямата част от хотелиерите и туроператорите в България очакват по-добри от миналогодишните резултати, макар и те да са все още далеч от нивата преди кризата. Официалната прогноза на икономическото министерство пък сочи, че България ще отчете 5 % ръст на броя на туристите през 2010 г.

Тя беше потвърдена от зам.-министъра Иво Маринов на 21 май при откриването на сезона в курорта Св. св. Константин и Елена. През 2009 г. официалните данни показват спад на гостите с 0.3 % спрямо година по-рано. Данните на платежния баланс на БНБ показват, че през миналата година постъпленията в сектора са били 2.55 млрд. евро при 2.53 млрд. година по-рано.

"Ако можем да кажем, че миналият летен туристически сезон беше дъждове със силни бури, сега може да се твърди, че ще бъде по-слънчево с разкъсана облачност", описва ситуацията хотелиер от Златни пясъци. По думите му и през тази година трудно може да се направи повече от месечна "прогноза за времето" в сектора.

Първият индикатор за това как ще се движи сезонът са заявените морски чартъри. Засега данните от аерогарите в Бургас и Варна показват, че няма отказани полети, а за Южното Черноморие дори се очакват с 5 % повече туристи. От Варна съобщиха, че на миналогодишното ниво ще бъдат програмите от Чехия и Русия, но не изключиха и лек ръст. Намаление се очаква на скандинавските и английския пазар, а увеличение на полетите има от Словакия и Словения. Засега се очертава и лек спад на германския пазар, съобщават от варненското летище. Оттам очакват да запазят миналогодишния брой обслужени пътници през лятото - малко над 1.2 млн.

Бургаското летище очаква повече полети от Русия, Великобритания и Скандинавия, а германските туристи ще бъдат около миналогодишните нива. За лято 2009 г. бяха обслужени малко над 1.7 млн. пътници, а очакванията са през тази година те да се увеличат с 5 %.

Видяна общо: 353 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.