Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Протировечиви прогнози за Лято `10

Дата: 26.05.2010

Прогнозите за българския и регионалните пазари, които стават все по-важни за летния туризъм, все още са доста противоречиви. От една страна, се очаква повишен интерес както от българи, така и от туристи от съседните държави. Броят на туристите от тях се прогнозира по-трудно, тъй като голяма част правят индивидуални резервации, пътуват със собствен транспорт и избират почивките си по-късно.

По данни на сдружението на хотелиерите в Слънчев бряг през тази година ще има повече българи по Черноморието заради подобрените оферти на хотелиерите. Като аргумент се изтъква и намаленият интерес към Гърция от началото на годината, която е основен конкурент в привличането на български туристи. По-точни прогнози на пътуванията на българи обаче ще могат да се правят към началото на юли, когато започват и по-голямата част от отпуските.

По данни на румънската асоциация на туристическите агенции засега интересът на румънците към България е добър и е възможно да бъде регистрирано около 5-6 % повишение на туристите през тази година. Евентуално увеличение може да се очаква и на пътуванията от Сърбия и Македония, които от края на миналата година пътуват без визи в ЕС.

Засега записванията на тези пазари са слаби, най-вече заради трудната икономическа ситуация в тези страни. Според изследване на асоциацията на сръбските туроператори пък над половината от пътуванията на сърби зад граница през лятото ще бъдат към Гърция, докато България въобще не попада в трите най-желани дестинации.

Видяна общо: 361 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.