Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

СДС предложи мерки срещу хаоса с паспортите

Дата: 26.05.2010

"СДС написа писмо на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, в което поиска акция Документи", обяви лидерът на партията Мартин Димитров. От СДС предлагат пет стъпки, с които МВР да оптимизира работата си и да спести време и нерви на гражданите.

"След Лапачите и Наглите искаме акция Документи", обяви Димитров, а евродепутатът Надежда Нейнски посочи, че поводът са зачестилите оплаквания на граждани.

От партията отбелязаха, че предложенията им ще доведат до по-добра организация, липса на опашки и изнервени граждани, добра публична услуга и повече приходи за МВР, защото за някои от услугите министерството може да въведе такси.

Безкрайни опашки, сривове в системата, хаос, изнервени граждани и отложени пътувания - това предизвика подмяната на личните документи, която МВР започна да прави от началото на април.

Системата, изградена от Сименс, не успяваше да обработи подаваните данни, а заради претоварване и софтуерни проблеми служителите на МВР не можеха да обслужват гражданите и дори се наложи да връщат пари за неизпълнени експресни поръчки на паспорти.

Вътрешният министър води поредица разговори с представители на Сименс в Мюнхен и София, а от компанията увериха, че системата ще заработи нормално.

Идеите

  1. Запазване на дата и час по интернет и изпращане на готовите лични документи по куриер. Всеки, който е взимал виза за САЩ, знае че човек си запазва дата и час за интервю в посолството по интернет и ако получи виза, тя му се изпраща заедно с паспорта по куриер.
  2. Извънработно време. МВР да се организира така, че да работи и в извънработно време и събота и неделя. В момента човек трябва да избяга от работа или да си вземе болничен, за да си извади нови лични документи.
  3. Плащания с банкови карти. Всички поделения на МВР да се снабдят с ПОС терминали и таксите за лични документи да се плащат чрез банкова карта. Това, освен че е по-удобно, е и по-евтино за гражданите - тъй като няма банкова такса при плащането с банкова карта.
  4. Електронни услуги. Хората да могат да си попълнят формулярите по интернет с електронен подпис, за да не губят време в МВР.
  5. Препоръчителни срокове. МВР може да изпрати писмо на всички граждани и да им определи препоръчителен период за смяна на документите за самоличност. При неспазване на сроковете да се заплаща по-висока такса.
Видяна общо: 354 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.