Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Багери разораха плаж край Лозенец

Дата: 26.05.2010

Безогледно експлоатиране на плажната ивица

Багери са изорали огромни изкопи, които препречват пътя до плажа на бившия къмпинг Корал край Лозенец. Тази плажна ивица е едно от последните диви и незастроени места по Черноморието. Вместо масивни постройки тук има пясъчни дюни. Гледката едва ли щеше да е такава, ако преди 3 години ентусиасти, които карат кайт сърф в залива, не решават да я стопанисват, за да я опазят.

„Ако ние не бяхме страна тук и не защитавахме всичко, което има, дори и земите отзад, дори и пътищата, всичко - ние гледаме всеки ден какво става с тях, преди 3 години това място щеше да бъде отрязано от външния свят, щеше всичко да е изравнено, насипано с пръст и тези прекрасни дюни, които виждате, нямаше да съществуват", каза Атанас Русев, наемател на плажа.

Въпреки че спасяват дюните на плажа, Атанас и приятелите му не успяват да спрат багерите. За една нощ машините изкопават огромни траншеи.

„Тези траншеи тръгват от т.нар. частни имоти и влизат в територията на плажа, като тотално ограничават в дясната част достъпа на туристите до плажа. Траншеите са дълбоки 3 метра и са широки 3-4 метра на места", каза Атанас Русев.

След проверка, от община Царево обясниха, че няма нарушение, тъй като мястото е предвидено за помпена станция на ваканционно селище. Но останаха изненадани, че се е работело по тъмно и без предупреждение.

„Не бяхме уведомени. И проверката не констатира наличие на никаква строителна техника. Установихме вече при свършен факт изкопана дупка. Изпратили сме писма до собствениците на имотите, за да може с тяхна помощ и със съдействието на общината да се възстанови достъпа до плажа, за да протича нормално летния сезон", каза инж. Петър Войнов, главен експерт Геодезия в община Царево.’

Общината може само временно да възстанови достъпа до плажа. Теренът вече е частен, а мястото, което инвеститорите са предвидили, за да стигат плажуващите до морето, все още е гора.

Видяна общо: 638 рейтинг: 0.16

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.