Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Отраднаха 40 хил.лв от Петропавловския манастир

Дата: 31.05.2010

Крупна сума е открадната от манастира Св.Св. Петър и Павел край Лясковец, съобщиха от областната дирекция на МВР. Според съобщението сигналът за инцидента бил подаден от 84-годишната игуменка на манастира. Жената съобщила на полицаите, че в петък, между 15.00 и 15.30 ч., заварила в килията си непознат мъж с ръкавици. Когато го попитала какво търси в стаята, непознатият отвърнал, че намерил каквото му трябва и избягал в неизвестна посока. След това игуменката установила, че липсват 39 хил. лв., които били съхранявани в незаключена метална каса.

Средствата, предназначени за предстоящ ремонт на манастира, били събирани от дарения. Част от тях са целева субсидия от Великотърновската митрополия, откъдето вече е разпоредена ревизия на манастира. Полицията издирва извършителя.

Петропавловският манастир е паметник на културата, основан през XII век от династията Асеневци. През своята многовековна история светата обител се утвърждава като културно-просветно средище, свързано с борбите за национално освобождение. През 1874 г. Иларион Макариополски организира в манастира е първото духовно училище в България.

Видяна общо: 717 рейтинг: 0.19

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.