Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Вулкани изригнаха в Гватемала и Еквадор

Дата: 31.05.2010

Вулканът Тунгурахуа, намиращ се на около 130 километра югоизточно от столицата на Еквадор - Кито, изригна в петък срещу събота стълб пирокластична пепел на височина 10 километра, съобщава агенция Ройтерс. Властите евакуираха около 500 семейства в района, а неизвестен брой хора са са напуснали по собствено желание.

Тунгурахуа, чието име означава на местния език кечуа означава "Огненото гърло", е с надморска височина 5020 м. Според директора на еквадорския институт по геофизика Уго Йепес стълбът лесно може да достигне височина от 10 до 12 километра, на която летят самолетите. В такъв случай ще се наложи международните полети в региона най-малкото да се отклонят.

Тунгурахуа беше класифициран като активен вулкан през 1999 г., а през 2008 г, изригна мощно. Той е един от осемте активни вулкана в Еквадор. В някои крайбрежни райони падна вулканична пепел, някои полети бяха отклонени, а едно летище беше затворено.

Това е вторият вулкан в Латинска Америка, изригнал в петъчния ден. По рано, в Гватемала, вулканът Пакая започна да бълва лава и камъни, които убиха приближил се до кратера телевизионен репортер, а три деца на възраст между 7 и 12 години бяха обявени за изчезнали.

В Гватемала бяха евакуирани близо 2 000 души, а международното летище в столицата беше затворено. Вулканът покри града с пласт пепел, достигаща на места дебелина от 7 сантиметра. Около 800 къщи пострадаха.

През уикенда властите започнаха да разчистват с булдозери покритите с черна пепел улици и посъветваха гражданите да не напускат домовете си, освен при крайна необходимост.

Пакая е най-активният от 32-та вулкана в Гватемала и изригва спорадично от 1966 г.

Асошиейтед Прес

Видяна общо: 692 рейтинг: 0.18

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.