Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Договори за над 1,7 млн. лева между Слънчев бряг и Фрог Нюз

Дата: 31.05.2010

Прокуратурата, икономическа полиция, министерството на икономиката и държавната финансова инспекция ще направят цялостна проверка на дружеството Слънчев бряг АД, съобщиха вчера от новия борд на компанията, цитирани от бургаските медии.

Повод за нея са различни договори, сключвани от бившето ръководство , за които има съмнения за нарушения. Проверката ще се ръководи лично от вътрешния министър Цветан Цветанов, според сайта burgasinfo.com.

"Договорната дейност на дружеството е водена при очевидна финансова загуба, което е причинило вреди в особено големи размери", твърди новият мениджмънт и представи четири, неизгодни според тях, контракта:

  • предоставяне на 123 позиции за външна реклама срещу наем от 50 000 лв годишно с фирмата Инвест Комм ЕООД
  • отдаване под наем на паркинг, който има разрешение за строителство
  • два договора за реклама с Фрог Нюз

Контрактите с Фрог Нюз ООД впечатляват заради стойността си. Според цитираната вчера информация Слънчев бряг АД е сключило договори за интернет реклама, като до момента по тях са били платени 916 хил. лв. Последният сключен контракт е на стойност 864 хил.лв. за срок от 3 години, а при евентуално прекратяване трябва да бъде платена 50 % неустойка от цената.

Фрог Нюз, която създава едноименния сайт, е фирма, в която е съсобственик Младен Мутафчийски, който беше председател на дружеството и е сключил договор със себе си.

Вчера Мутафчийски обясни, че възложената работа е била за информационно обслужване, включително и изработка на туристически сайт за курорта, а не за интернет реклама във Фрог Нюз.

"Идеята беше да се подготви сайт, свързан с туризма в Слънчев бряг. Сайтът още се създава, а друга фирма е предложила оферта за 1.8 млн. лева. Не може да се говори и за конфликт на интереси, тъй като отдавна съм прехвърлил безвъзмездно участието си в сайта на бившия си съдружник Огнян Стефанов"", твърди Мутафчийски.

Справка в търговския регистър показва, че Мутафчийски все още е съдружник и на 9 април 2010 г. е участвал в общото събрание на фирмата и е подписвал протокола за приемане на годишния отчет.

Според сайта Фрогнюз сред рекламодателите му е Слънчев бряг АД, което означава, че част от средствата са отишли за интернет реклама, освен ако за нея не е имало друг договор.

С Мутафчийски е свързан и договорът за паркинг Емона. Той бил предоставен под наем на Булимпекс АД за 3 години срещу 12 000 лева годишно. Справка в Дакси показва, че Мутафчийски е сред управляващите фирмата и има минимален дял като собственост, но останалите акции са на фирми, регистрирани в Лихтенщайн и Вирджинските острови. В договора има клауза, която дава разрешение за строителство на територията на паркинга. Ако Слънчев бряг АД иска да прекрати предсрочно този договор, трябва да плати неустойка от 80 000 евро.

Бившият изп. директор на Слънчев бряг - Малина Стратиева, вчера не коментира темата, тъй като е в чужбина.

Медиапул

Видяна общо: 888 рейтинг: 0.23

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.