Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Над 75% от децата в България са пасивни пушачи

Дата: 31.05.2010

"Близо 76.8 % от децата в България са пасивни пушачи в домовете си, а България се нарежда до страни като Чили и Нова Зеландия, където момичетата пушат повече от момчетата", каза д-р София Ангелова от белодробната болница Света София, по повод световния ден без тютюнев дим - 31 май. По традиция на този ден болницата отваря врати за всички желаещи да измерят безплатно дихателната си функция и да получат консултация за отказване от цигарите.

"Малко повече от 44 % от българите пушат активно, а останалите 56 % им дишат дима. Пасивното пушене е сериозен рисков фактор за редица заболявания. Непрекъснато нараства броят на жените пушачки. Докато през 1986 г. те са 16.3 %, през 2007 г. вече са 38 %. Пушенето е враг на женската красота. Една жена, която пуши, на 45 години има толкова бръчки, колкото непушачката на 65 години.
Пушачите боледуват три пъти по-често в сравнение с непушачите, а рискът от мозъчен инсулт е с 82 % по-голям за пасивните пушачи, отколкото за хората, които дишат чист въздух. Затова не трябва да се примиряваме с либералния режим на пушене на обществени места и трябва да настояваме за пълна забрана на цигарите в затворени помещения", допълни д-р Ангелова.

Видяна общо: 535 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.