Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

ЕС и Русия обсъждат либерализиране на визовия режим

Дата: 31.05.2010

Срещата на върха Русия - Европейски съюз, насрочена за днес и утре в Ростов на Дон, е първата, която ще премине под знака на Лисабонския договор. В нея от руска страна се очаква да участват президентът на Русия Дмитрий Медведев, министърът на външните работи Сергей Лавров, а от страна на ЕС - председателят на съвета Херман ван Ромпой, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Ще се обсъждат въпроси за борбата срещу климатичните изменения, проблеми на енергийната сигурност и засилването на сътрудничеството в тези области.

Очаква се значително внимание на срещата да бъде отделено на проблемите на сигурността в светлината на руските предложения за нова европейска архитектура на сигурността. В Брюксел се отчита, че предизвикателствата пред сигурността на Русия в значителна степен съвпадат с предизвикателствата пред Европейския съюз, като борбата с морското пиратство.

Планира се да бъде обсъдено и визовото либерализиране между Европейския съюз и Русия, чието постигане остава за съюза дългосрочна задача. Има ред изисквания, които трябва да бъдат изпълнени, за да се стигне до премахване на визите, и те също ще са предмет на обсъждане.

Във външнополитически план разговорите ще обхванат обстановката в Близкия изток, отношенията с Иран, особено в светлината на ядрената му програма, отношенията с Афганистан и Пакистан.

На срещата се очаква да бъде подписано рамково споразумение за управление на кризи.

БТА

Видяна общо: 540 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.