Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Главният архитект на Варна даде ход на проект Алея първа

Дата: 31.05.2010

Главният архитект на Варна Петър Йорданов е подписал в средата на май пет строителни разрешения за обекти, част от проекта "Алея първа" на Холдинг Варна АД. Новината бе потвърдена вчера от директора на Районната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) – Североизточен район, във Варна Галин Баев.

"Става дума за пет сгради, които трябва да бъдат издигнати в северната част на крайбрежната зона във Варна", каза той. По думите му строителните разрешения са издадени на база предварителен проект и са били придружени с протокол от заседание на експертния съвет по устройство на територията към общината. "Под него имаше и подписи с особено мнение, но нещата са на много предварителен етап", каза още Баев.

"Доколкото си спомням, става дума за хотели, балнеоложки комплекс и увеселителни заведения, но в момента не мога да бъда точен", каза Митко Николов, началник сектор Варна в РДНСК. Той уточни, че строителните разрешения са издадени на Холдинг Варна - част от варненската икономическа група около Химимпорт, след предварително съгласуване на строителните работи с министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

"Според издадените от него предписания строителството може да започне едва след извършване на брегоукрепителни мероприятия, тъй като става дума за свлачищен район", обясни Николов.

На 15 юни 2009 г. бившият областен управител на Варна Христо Контров продаде 118 дка в морската градина на Холдинг Варна, като по сделката в момента текат две паралелни проверки – на Софийската градска прокуратура и ДАНС.

До този момент резултати от тях не са обявени. През март т.г. в отговор на парламентарен въпрос, зададен от лидера на ДСБ Иван Костов, министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев обясни в Народното събрание, че в документите и процедурите по продажбата не са намерени съществени нарушения.

"Холдинг Варна има сертификат от държавата за инвеститор клас А. Не само, че имаме право на строително разрешение, а обратното - неиздаването на такова може да е основание да си търсим правата от държавата", каза Иво Каменов от името на мажоритарния собственик в Холдинг Варна. По неговите думи проверките на прокуратурата по законността на продажбата на имотите не спират изпълнението на инвестиционния план. В Холдинг Варна един от големите акционери е и собственикът на Химимпорт - Химимпорт инвест.

Сделката беше атакувана в Административен съд - Варна (АдСВ), от две граждански организации Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА) и партия Зелените. Делото беше прекратено на 17 декември 2009 г. с мотива, че ищците нямат правен интерес по казуса.

След като беше обжалвано пред втора инстанция - Върховния административен съд (ВАС), казусът беше върнат за повторно разглеждане в АдСВ. "Вместо да бъде разгледано обаче, делото отново беше прехвърлено на ВАС, заяви вчера арх. Калина Митева, един от активистите на СОПА.

Бяхме информирани, че мотивът за това е била молба, подадена от Холдинг Варна, в която се настоява ВАС да отмени решението си. До този момент нямаме никаква друга информация за хода на производството, нито дали подобно искане е законосъобразно", обясни Митева.

Един от мотивите, с които СОПА обжалва сделката за продажбата на 3.8 км крайбрежна ивица във Варна, бяха, че теренът е актуван като публична държавна собственост през 1998 г. През 2000 г. тогавашният министър на регионалното развитие и благоустройството Евгени Чачев ги актува като изключителна държавна собственост като част от плажовете Буните, Офицерски и Рибарски.

Независимо от това през март 2009 г. в нарушение на закона терените са отново деактувани като частна държавна собственост, без за това да има акт на правителството, а по-късно продадени на Холдинг Варна на цена около 50 евро на кв.м.

Видяна общо: 654 рейтинг: 0.17

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.