Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Депутатите искат бърз старт на Дунавската стратегия

Дата: 18.02.2011

Дунавската стратегия е отлична възможност за целия ЕС да засили политическото и икономическото сътрудничество с Балканите.

Четиринадесетте страни, между които осем страни членки (Германия, Австрия, Словакия, Чехия, Словения, Унгария, България, Румъния) и шест извън ЕС - Хърватия, Сърбия, Босна и Херцоговина, Черна гора, Украйна и Молдавия), са участниците в изготвянето на стратегията и те ще участват в нейното осъществяване. Свързването на 14 европейски държави, чрез макроикономически подход, ще създаде нова териториална динамика в региона, твърдят депутатите. Според тях стратегията трябва да доведе до по-добро сътрудничество и синхронизация на финансираните от ЕС проекти и по-добри стратегически инвестиции.

"Стратегията може да даде значителен принос в преодоляването на различията от миналото в Европа и по този начин да подпомогне визията за интеграцията в ЕС", гласи текстът на резолюцията.

Германският евродепутат от групата на Зелените Елизабет Шрьодер настоя за по-добра защита от наводнения. Тя обърна внимание и на туризма в района, както и на уязвимата екосистема на Дунав. Европейските средства трябва да бъдат изразходвани само за проекти, които не вредят на околната среда, заключиха депутатите.

Резолюцията призовава унгарското председателство и съвета "да одобрят стратегията на Европейския съвет през юни и да започнат изпълнението й в най-скоро време".

Още преди гласуването на текста българският евродепутат от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа Филиз Хюсменова заяви, че дебатите за Дунавската стратегия трябва да продължат и след старта й. Тя посочи, че държавите от Дунавския регион ще се изправят пред нови предизвикателства като координиране по приоритетите, механизми за финансиране, за възлагане, отчитане и контрол на изпълнението.

Видяна общо: 906 рейтинг: 0.26

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.