Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Първата забрана за пушене е наложена от папата през 1950 г.

Дата: 31.05.2011

През май Ню Йорк стана първият голям град на САЩ, въвел забрана за пушене в паркове, площади и плажове. Подобни строги мерки въведе и филипинската столица Манила, а предстои строги ограничения да въведе и Филаделфия.
Борбата с тютюнопушенето съвсем не е от вчера, дори не и от последните 100 години.

1590
Папа Урбан VІІ е бил рекордно кратко време начело на църквата - едва 2 седмици, защото умира от малария - но успява да влезе в историята с първата забрана за употреба на тютюн. Всеки, който "внесе тютюн в храма, било като го дъвче, пуши с лула или смърка на прах" е заплашен с отлъчване. Забраната се запазва под различна форма чак до 1724 г., когато папа Бенедикт ХІІІ (пушач) я отменя.

1604
Един от първите и най-яростни противници на пушенето, английският крал Джеймс І подписва манифест срещу тютюна, в който описва навика да се използват такива продукти като нездравословен. В текста се осъждат всички дъвчещи и пушещи тютюн за имитирането "на тези варварски и животински маниери на безбожните роби индианци. Няма по-масова и вредна развала в държавата от опасната употреба на тютюн в кралството". Джеймс І се съмнявал в здравословния ефект на растението, което по негово време се използвало като пенкилер за всякакви болки, и изтъква вредата от пасивното пушене. Кралят повишил данъците и митата за тютюн. Някои историци подозират, че тази нетърпимост се подхранвала от личната омраза към противника му сър Уолтър Ралей, който постоянно се носел с димяща лула.

1612
Китай забранява употребата и отглеждането на тютюневи изделия; през 1638 г. и двете дейности се наказват с обезглавяване.

1624
Папа Урбан VІІІ забранява стритият на прах тютюн, използван за смъркане, заради това, че разпростиращата се практика на щумно поемане на дъх преди кихане подозрително започнала да му прилича на "сексуален екстаз"

1632
Масачузетс става първата американска колония, забранила пушенето на открити места, предимно като противопожарна мярка. Другите колонии последват примера, включително Кънектикът, където от 1647 г. на населението било позволено да пушат по една лула на ден.

1633
Османският султан Мурад ІV провъзгласява, че употребата на алкохол, кафе и тютюн ще се наказват със смърт. Твърди се, че хиляди хора са екзекутирани в Истанбул, защото посегнали към тези "отрови". По ирония на съдбата, самият Мурад ІV умира на 28-годишна възраст от отравяне, най-вероятно от алкохол. Наследникът му Ибрахим І отменя забраната. До края на ХVІ век тютюнът се разпространява из Западна Европа и Османската империя, където религиозни и светски власти го посрещат скептично.

1634
Руският цар Михаил обявява употребата на тютюн за смъртоносен грях и го забранява. Нарушителите се бичуват при първо провинение, а при второ се екзекутират, а на смъркащите се отразвя носа.

1635
Френският крал Луи ХІІІ ограничава продажбата на тютюн в аптеките и изисква клиентите първо да получават за рецепта от лекар. Кралят смъркал тютюн и две години по-късно отменил заповедта си.

1639
Велхелм Киефт, губернатор на Нови Амстердам, издава едикт срещу тютюна за района, който по-късно става Ню Йорк. С него се забранява продажбата, притежаването и употребата на растението. Над 2 000 разгневени мъже и жени щурмуват резиденцията му, размахвайки лули, кутийки за енфие и пушки. Тълпата се разполага на лагер пред сградата и демонстративно нарушава забрана в продължение на два дни, докато накрая Киефт се предава. Тютюнът е разрешен, но пък се добавя странното ограничение лулите да не са по-дълги от 5 сантиметра.

1899
Люси Пейдж Гастън основава Американската лига срещу цигарите, която скоро има свои подразделения из САЩ и Канада. Популярността на движението се дължина масовото за онова време убеждение, че пушенето на тютюн - и особено на цигари - отваря врата за други форми на неморално поведение, най-вече сред младите госпожици. Между 1890 и 1930 г. продажбата, производството и притежаването на цигари са незаконни в 15 американски щата.

1914
На 9 март Сенатът на САЩ единодушно решава да се забрани пушенето в заседателната зала. Заслугата е основно на сенатор Бенджамин Тилман от Южна Каролина, който отказва цигарите след няколко инсулта. По това врече лекарите вече започват да говорят за опасностите от хроничното тютюнопушене и пристрастяващата функция на никотина.

1908
В Ню Йорк е забранено на жените за пушат на публични места, но кметът Маклилън налага вето две седмици по-късно.

1970
В САЩ специален закон забранява рекламите на цигари по радиото и телевизията. От компаниите за тютюневи изделия се изисква да включат предупреждения от здравното министерство върху всеки пакет цигари.

1975
Минесота става първият щат, забранил на цялата си територия пушенето на определени публичи места.

1985
Аспен, щата Колорадо, става първият американски град, забранил пушенето в ресторантите.

1990
Сан Луис Обиспо, щата Калифорния, е първият град в света, забранил пушенето във всички затворени публични пространства, включително в барове и ресторанти.

2002
В Ню Йорк забраняват пушенето в офиси, барове, ресторанти и други публични затворени помещения. През февруари 2011 г. кметът Майкъл Блумбърг разшири забраната с паркове, площади, плажове и пешеходни зони.

2004
Ирландия е първата държава в Европа, забранила пушенето на всички работни места, включително в барове и ресторанти.

history.com

Видяна общо: 552 рейтинг: 0.16

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.