Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Беларус замрази цените на основните храни

Дата: 31.05.2011

Властите в Беларус замразиха вчера цените на редица основни продукти в опит да не допуснат бившата съветска република да изпадне в икономически хаос. Мисия на МВФ ще посети Минск в периода 1-13 юни, за да оцени ситуацията.

С постановление на правителството са замразени цените на рибата, чая, кафето, някои колбаси, сиренето, както и на редица плодове и зеленчуци. Някои от тях поскъпнаха двойно през последните два месеца. Цените им да могат да бъдат повишавани до 1 юли.

През миналата седмица централната банка на Беларус девалвира беларуската рубла с 36 % до 4 977 рубли за долар в опит да ограничи огромния дефицит по текущата сметка на платежния баланс, предизвикан от разточителните държавни разходи по време на кампанията за преизбиране на Александър Лукашенко за президент на страната през декември м.г., но на черния пазар доларът достига 6 000 рубли.

Заради стопените валутни резерви централната банка спря да се намесва на пазара в подкрепа на националната парична единица.

Миналата седмица Лукашенко заплаши да уволни премиера и председателя на централната банка, ако не успеят да овладеят цените и да спрат паниката сред потребителите и на валутния пазар.

За да се справи с тежката криза, Беларус се нуждае от спешна финансова инжекция. По-рано този месец Русия отказа да й предостави директен заем и предложи да бъде отпуснат кредит от Антикризисния фонд на Европейската икономическа общност (ЕврАзИО) на стойност 3-3.5 млрд. долара в продължение на три години. Решението за пакета трябва да бъде взето на 4 юни.

Беларус внася значителна част от основните хранителни и потребителски подукти. Цените на много от тях се удвоиха от март насам и на практика компенсираха осигуреното от Лукашенко повишение на заплатите по време на предизборната му кампания.

Министерството на икономиката прогнозира през настоящата година инфлацията в страната да достигне 39 %. Анализатори вече предупреждават за "зимбабвийски сценарий" от хиперинфлация, ако Беларус спешно не получи помощ отвън.

Ройтерс

Видяна общо: 585 рейтинг: 0.17

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.