Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Плевнелиев се похвали как протака магистралите

Дата: 31.05.2011

"България сама се постави в изолация, магистралите ще я извадят от нея" - каза пред студенти от Софийския университет министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, който изнесе публична лекция "Регионалното развитие - гаранция за икономически растеж". Според него, страната ни сама е създала своя лош имидж и сега сама трябва да го изчисти. Изход от изолацията са пътищата, които са връзката на България с Европа. Като пример министърът даде магистрала Тракия, по трасето на която преминават два европейски коридора и е връзка между 4 големи индустриални центъра в страната.

Сред приоритетите на министерството на регионалното развитие Росен Плевнелиев посочи седемте центъра на развитие в страната (градовете с население над 100 хил. души). Министърът заяви, че са започнати проекти във всеки от тях и целта е до 2013 г. тези градове да започнат да предлагат услугите, които сега са достъпни само в столицата. "Така няма да се налага да идваме до София за всяко нещо", обясни министърът. По думите му към момента държавата е "свръхцентрализирана" и това "изнасяне" на държавни функции към различните региони е решението на проблема.

Росен Плевнелиев обяви, че е необходима цялостна реформа в държавната администрация. "Политиците се бъркат в работата на администрацията, а не трябва, защото това е предпоставка за корупция. Не може да имаме работеща икономика без работеща администрация", коментира той.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството твърдо се е насочило към дългосрочните проекти. "Не трябва да се питаме какво искаме да направим утре, а какво искаме да направим след 5–10 години", каза той. Според него България може да произведе своите качествени кадри, но първо трябва да си избере област, в която да съсредоточи своите усилия. "Не можем да сме добри във всичко, но трябва да опитаме поне някъде." Според Плевнелиев добра опция предлагат информационните технологии и земеделието, тъй като то по думите му също е екологично чисто, а бъдещето е в екологията. "Но за тази цел образователната система трябва да произвежда "не 26 агрономи годишно, както досега, а много повече".

Плевнелиев сподели, че насищането с проекти в Южна България е временно явление, тъй като 64 % от БВП идват от тази част на страната. Северна България също е приоритет на министерството, с автомагистралите Хемус и Черно море. Плевнелиев представи и част от Дунавската стратегия, която включва проект за дунавска колоездачна алея. Нейната дължина ще бъде 2 200 км. Тя ще започва от планината Шварцвалд в Германия и ще свършва при вливането на реката в Черно море. Според Плевнелиев велотуризмът е сфера, която се развива много бързо и дава големи перспективи.

"Светът от 2008 г. вече е коренно различен", обобщи министърът пред студентите. Количествата вече нямат значение и не растежът е водещото. Новата думичка е "прогрес", а прогресът се гради върху стабилност и качество. Според Плевнелиев стабилността прави България държава, която "идва от бъдещето". Той цитира изпълнителния директор на Дойче банк - Йозеф Акерман, който на среща в Брюксел наскоро е казал: "В Европа има шест държави, които за мен идват от бъдещето. Те са или много богати, или много бедни. Но идват от бъдещето, защото са финансово стабилни." България е една от тези шест държави, е посочил Акерман.

Видяна общо: 726 рейтинг: 0.21

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.