Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Кортежът на Обама трябва да си плати такса център

Дата: 31.05.2011

Превозните средства от кортежа на американския президент Барак Обама трябва да платят такса задръстване (congestion charge) за преминаването си през сърцето на Лондон, обяви кметът на града Борис Джонсън. Обама беше на посещение в столицата на Великобритания през миналата седмица.

Според сега действащия ценоразпис за всяко превозно средство от кортежа, включително и за бронирания Кадилак на държавния глава, се дължи такса задръстване в размер на 16 долара. Борис Джонсън обясни, че папата, който гостува в Лондон през септември миналата година, е минал през центъра на града гратис, защото при неговото посещение са били затворени улиците по маршрута на делегацията.

Лондонското кметство и посолството на САЩ имат спорове от години за плащането на такса задръстване. От общината твърдят, че колите на дипломатите вече са натрупали неплатени сметки за 8.7 млн. долара. В същото време от посолството са на мнение, че такса задръстване трябва да се плаща само от британците.

Към момента все още не е изчислено колко общо дължи администрацията на американския президент на Лондон, но най-вероятно сумата ще бъде добавена към вече съществуващия дълг на дипломатите. От кметството на столицата на Великобритания допълват, че доста посолства си спестяват плащането на такса задръстване, като натрупаната сума е за над 83 милиона долара.

Таксата за платено преминаване през центъра на Лондон беше въведена през 2003 г., за да се намалят задръстванията в тази част на града. От нея са освободени електромобилите и колите с хибридно задвижване. Скорошно проучване обаче откри, че макар мярката да е облекчила трафика, качеството на въздуха в центъра на града не се е подобрило.

вестник Дейли Мейл

Видяна общо: 544 рейтинг: 0.16

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.