Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

WWF не иска нови хотели и ски писти в Рила и Пирин

Дата: 20.06.2011

Климатичните промени са предизвикани от човешката дейност, се заблуждават 60.2 % от анкетираните

Замърсяването на въздуха и водите и унищожаването на горите са най-сериозните проблеми на природата в България. Почти 80 % от гражданите са против изграждането на нови хотели, ски писти и спортни съоръжения в защитените територии на високите планини - Рила, Пирин, Стара планина, Витоша и Родопите. Това са част от резултатите от национално проучване на агенция Алфа Рисърч, проведено в края на май по поръчка на природозащитната организация WWF.

Над 50 на сто от анкетираните посочват лошото състояние на въздуха и водите като първостепенен екологичен проблем в страната. Авторите на изследването смятат, че хората са предпочели този отговор заради системните замърсявания над Гълбово, Стара Загора и Кърджали и лошото качество на въздуха в големите градове. Над половината от населението в страната вдишва фини прахови частици над европейските норми, показа през януари доклад на Европейската агенция по околна среда.

Социологическото изследване по екологични въпроси се провежда за трети път в България. Според данните от 2006 г. водещ проблем за българите е било изсичането на горски масиви. През 2008 г. трима от всеки четирима анкетирани са посочили отново този екопроблем, а над половината респонденти са се опасявали и от незаконното строителство и наплива за бетониране на планините и черноморското крайбрежие.

"През 2008 г. горите са били гореща тема заради заменките. Кризата ограничи строителния бум и сега това не се възприема като толкова сериозен проблем" - обясни пред журналисти Константин Иванов от WWF. И тогава, и сега около 80 на сто от допитаните подкрепят действията на екоорганизациите срещу застрояването в ценни природни територии.

Възроденият наскоро проект за стотици километри нови ски писти в Пирин и споровете около защитената зона Рила Буфер, в която инвеститори желаят да развиват мащабни курорти, вероятно са сред причините, поради които повечето анкетирани се обявяват срещу ново строителство на хотели и ски съоръжения във високите планини. Хората, които нямат отношение по въпроса са намалели значително – през 2006 г. около 36 % не могат да преценят, а днес те са едва 14 на сто. "Българското общество е сравнително добре информирано по проблемите на околната среда" - обобщи шефът на WWF за България - Веселина Кавръкова.

Според данните на Алфа Рисърчq притеснения предизвикват още замърсяването с битови отпадъци и вещества от химическата промишленост, генномодифицираните организми и липсата на достатъчно усилия за справяне с екопроблемите от страна на държавата.

Видяна общо: 919 рейтинг: 0.27

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.