Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Чужденците изнасят до 25 000 лева без документ за произход

Дата: 20.06.2011

Ако носим над 2 000 евро, митничарите имат право да питат за произхода на валутата?!?

И на чужденците ще се наложи да опознаят родните клонове на НАП, ако решат да напуснат страната ни с над 25 000 лв. кеш. Занапред от тях ще се изисква да декларират сумата пред митниците и да предоставят удостоверения от данъчните, че нямат задължения и не са клиенти на НАП. Това предвиждат поправки във валутния закон, одобрени от кабинета Борисов. В сега действащия закон това изискване важи само за българи.

Ако чужденец не е осведомен за изискваната бележка от НАП за налични задължения, има три варианта - да отложи пътуването и да се сдобие с документа, да остави парите на близък човек или партньор, или да повери сумата за съхранение в митницата и да си замине.

Занапред митничарите ще могат да спират и разпитват всеки, за когото имат данни или съмнения, че пренася пари, придобити от незаконна дейност. Това ще е възможно дори и за сравнително малки суми в джоба - под 10 000 евро. От МФ разясниха с пример важността на мярката: "Митнически служители задържаха укрити близо 4 кг златни и сребърни накити, както и 26 000 евро, разпределени между трима пътници. В случая на нарушител се пада под 10 000 евро. Подобна е ситуацията и при преноса на валута, изтеглена от банкомати, чрез кражба на данни. Тогава често се пренасят суми в рамките на лимита под формата на дребни банкноти".

Събраната информация от разпитите на митничари ще се пази в регистър и ще е служебна тайна. Воденето на регистъра ще се прави от агенция Митници, която би трябвало да гарантира защита на личните данни на гражданите.

Хората на Симеон Дянков обясняват, че уеднаквяват нашето законодателство с това на ЕС, но не става ясно защо в закона не се въвежда европейският праг, който е 10 000 евро. Нашият закон изисква задължително деклариране над по-висок праг - 25 000 лева, което прави 12 500 евро.

Видяна общо: 741 рейтинг: 0.22

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.