Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Получихме 820 000 лв. за музея под базиликата Св. София

Дата: 20.06.2011

"Столицата ще получи 820 000 лв. по ОП "Регионално развитие" за подземния музей под базиликата Св. София. Проектът, по който бенефициент е културното министерство, вече е одобрен и тази седмица предстои официалното подписване. Основните строителни работи по музея вече са извършени, а сега се правят довършителните като поставките за цветните мозайки" - обясни зам.-министърът на културата Тодор Чобанов.

Европарите ще се използват за анимиране на музейното пространство. Ще се изгради осветлението, видеостени и пешеходни пътеки. Според Чобанов, реалистичният срок София да има първия си подземен музей е краят на 2012 г. Това е с около година по-късно от първоначално обявената дата. Проектът, с който кандидатства културното ведомство, също се забави заради акта за собственост и съгласувателни процедури с пожарната. Преди това се наложи да се направят сериозни укрепителни работи, за да не се срути подът на църквата.

Проектът за изграждане на музея е още от 1991 г. 41 гробници и общо над сто гробищни съоръжения, които датират от различни периоди между I - V век, ще бъдат експонирани на най-дълбокото ниво, което се намира на дълбочина от 6 метра.

Видяна общо: 533 рейтинг: 0.16

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.