Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Българските автофирми скочиха срещу евровинетката

Дата: 20.06.2011

Тировете и сега плащат най-високи пътни такси, защото най-много увреждат асфалта на шосетата и мърсят въздуха с повече газове.

Три големи сдружения на фирмите превозвачи у нас - АЕБТРИ, БАСАТ и СОАТ, се обявиха срещу системата на пътно таксуване чрез тол такси и новата евродиректива, одобрена на второ четене от Европейския парламент миналата седмица. Документът предвижда въвеждане на евровинетка в ЕС и плащане на допълнителни такси за шума и въглеродните емисии, които големите камиони и автобуси произвеждат при движение. Предвижда се въвеждане и на такса "задръстване".

Нашите фирми са недоволни, защото твърдят, че заради замърсяването на въздуха с СО2 те си плащат и сега, чрез високите акцизи за горивата. Колкото до шума, те посочват, че модерните тирове са толкова тихи, че 25 камиона произвеждат толкова децибели, колкото един камион от 1980 г. Те смятат за нечестна и такса "задръстване", защото товарните автомобили са само 10 % от всички участници в движението. Според тях такава мярка е допустимо само ако важи за всички коли на пътя - и тежки, и леки.

"Поради периферното разположение на нашата страна в ЕС българските превозвачи ще са сред най-потърпевшите от въвеждането на новите тол такси, а ако бъдат въведени такива такси в България, българската икономика като цяло също ще бъде на загуба, което е потвърдено и от изследване на швейцарската консултантска компания ProgTrans", пишат трите организации в декларация, адресирана до премиера Бойко Борисов и министрите на регионалното развитие и на транспорта.

в-к Сега

Видяна общо: 414 рейтинг: 0.12





Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.