Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Канадците протестират срещу добива на шистов газ

Дата: 19.06.2011

Около 3000 канадци протестираха в събота, в Монреал, срещу добива на шистов газ, който изисква технология, енергично оспорвана и отричана от екологичните организации. Демонстрантите минаха през центъра на града, скандирайки срещу плановете за добив на този вид газ в провинция Квебек.

Технологията за добив на шистов газ изисква използването на химикали, които се вкарват до разположените на голяма дълбочина шистови пластове, от които се извлича газ. Нейните защитници твърдят, че големите резерви от този вид газ в Северна Америка ще намалят зависимостта й от вноса на енергосуровини. Природозащитниците опонират, че методът може да натрови с химикали подземните водни източници.

Квебек е френскоговоряща провинция, а Франция наскоро забрани добива на шистов газ поради високия екологичен риск на технологията му. Великобритания спря добива, защото той може да доведе до земетресения. Американският щат Ню Йорк също се отказа от шистовия газ, поне докато не бъдат въведени стандарти срещу замърсяването на водите.

Българското правителство даде на енергийния гигант Шеврон концесия за проучване на находището от шистов газ край град Нови Пазар. В парламента левицата поиска мораториум върху добива на шистов газ и независима експертиза от Министерството на околната среда и водите преди всякакви проучвания.

Видяна общо: 348 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.