Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Холандия забранява ритуалното клане на животни

Дата: 30.06.2011

- Как можеш да разбереш, че вече си влязъл в Холандия?
- Когато кравите започнат да изглеждат по-красиви от жените...
(немски анекдот)

Долната камара на холандския парламент е приела във вторник забрана за ритуалното клане на животни, но е оставила законова дупка, която все пак може да доведе до продължаването на религиозните ритуали. Проектът е силно критикуван от мюсюлманското и еврейското малцинство в Холандия.

Законопроектът, подготвен от Партията за права на животните, първата подобна група в Европа, която има присъствие в национален парламент, беше одобрен от долната камара на законодателния орган. За да бъде окончателно приет, той трябва да бъде гласуван и от горната камара на парламента.

Законът предвижда животните да бъдат задължително зашеметявани или упоявани преди акта на отнемане на живота им. Това противоречи на мюсюлманските и еврейските обичаи, според които ритуалното животно трябва да е в съзнание по време на ритуала.

"Този начин на убиване причинява ненужна болка на животните. Религиозните свободи не могат да бъдат неограничени", заяви Мариане Тием, председател на Партията за права на животните преди гласуването. "За нас те приключват там, където почва страданието на хора или животни."

"Ройтерс" съобщава, че в рядка проява на единство мюсюлманската и еврейската общност, които обхващат общо 1 млн. и 40 хиляди души от 16-милионното население на Холандия, са осъдили проектозакона. Според тях забраната би нарушила религиозните им свободи.

Регулациите на Европейския съюз изискват животните да бъдат упоени или зашеметени, преди да се отнеме живота им, като се допуска изключение за религиозни ритуали. Швеция, Люксембург, Норвегия и Швейцария са забранили ритуалното клане на животни.

агенция Ройтерс

Видяна общо: 567 рейтинг: 0.17

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.