Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Магистралите ни се бавят, защото ГЕРБ разчита на Европа

Дата: 30.06.2011

"Тъпите" още не могат да проумеят как да станем по-богати, като си направим сами аутобаните!
И то не с европейски пари, а с наши!
И не за 5 години, а за... 5 месеца?!?

"Изграждането на магистрала Хемус, заедно с четири скоростни пътя, ще струва 3 млрд.евро. Според изказване на министъра, цитирано от информационния сайт vNews Около 2.5 млрд. евро от цялата сума ще дойдат по линия на еврофондовете, защото тези шосета вече окончателно са включени в трансевропейската транспортна мрежа. Икономиите за българските данъкоплатци са 80 % от цялата сума" - съобщи вчера регионалният министър Росен Плевнелиев, след заседание на Министерски съвет.

Още преди повече от година стана ясно, че България търси еврофинансиране за магистрала Хемус и за четирите скоростни пътя – Русе - Шумен, Варна - Дуранкулак, Пловдив - Асеновград - Рудозем и път Рила (Кюстендил - Дупница - Самоков). Вчера Европейската комисия (ЕК) решила пътищата да бъдат включени в трансевропейската транспортна мрежа и така за тях ще има пари от еврофондовете.

Във въпросната мрежа са включени общо 7 магистрали и 7 скоростни пътя. Изграждането им трябва да приключи поетапно до 2020 г. Магистралите са вече готовата Люлин, Тракия, Марица, Струма, Хемус, Черно море, която трябва да свърже Варна и Бургас и аутобанът от София до Калотина. Освен четирите скоростни пътя, в трансевропейската транспортна мрежа са включени още – Видин - Ботевград, Русе - Маказа и ГКПП Гюешево - София. Според разчетите на правителството за изграждането на 7-те аутобана и 7-те скоростни отсечки ще са необходими общо около 5 млрд.евро.

Предстои ЕК да внесе картата с приоритетните за България пътища за обсъждане в Европейския парламент (ЕП). ЕП трябва да я одобри до края на 2011 г. или началото на 2012 г. Изграждането на седемте магистрали и скоростни пътя с евросредства е съгласувано с всички 27 държави – членки на Европейския съюз.

Миналата седмица стана ясно, че сертифициращият орган, в Министерство на финансите, е изпратил заявление до ЕК за междинни плащания за 40 млн. евро по оперативна програма Транспорт. Извършените разходи, които Брюксел ще възстанови, са за строителството на магистрала Тракия и за разширяване на столичното метро. ЕК би трябвало да осигури заявените средства до един месец, обявиха още от финансовото министерство.

vnews.bg

Видяна общо: 780 рейтинг: 0.23

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.