Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Авиокомпаниите отчетоха ръст на пътниците

Дата: 30.06.2011

Публикуваните днес данни на Международната асоциация на въздушния транспорт (IATA) показват, че авиоиндустрията отчита повече пътници през май особено в Европа и Южна Америка. Товарите, превозени със самолет, са по-малко, в сравнение с преди година, а ръстът от началото на тази е под очакванията. От организацията предупреждават, че въпреки положителната тенденция при пътническия трафик, рисковете за индустрията остават.

"През май се забелязват положителни тенденции в авиотранспорта, което ще облекчи малко натиска върху компаниите от високите цени на горивата. Въпреки това има рискове, свързани с политическата нестабилност в Близкия Изток и Африка, както и с проблемите в еврозоната. Това е поредната тежка година за индустрията" - каза генералният директор на IATA Джовани Бисиняни.

В началото на юни асоциацията намали драстично прогнозата си за общата печалба на големите авиокомпании през 2011 г. до 4 млрд. долара. Преди това от организацията печалба от 8.6 млрд. долара.

Данните за трафика през май 2011 г. показват увеличение на боря на превозените пътници с 6.8 %. Най-голям е ръстът в Южна Америка, където пътувалите със самолет са с една пета повече от май 2010 г. Заради по-голямото търсене, компаниите са увеличили и местата, които предлагат. Положителните резултати се дължат на по-големия поток от пътници и товари към Северна Америка, както и на презокеанските пътувания. Европейските компании са на второ място по ръст на пътниците с 10.9 на сто. От IATA обясняват увеличението с по-голямата икономическа активност в Северна Европа и по-слабото евро. Преди десетина дни от най-голямото българско летище - софийското, отчетоха ръст на пътниците и товарите с по около 11 %.

Най-малък ръст на пътници и товари има в Африка - само 1.1 %. Пътуванията са повлияни от политическата нестабилност в Египет и Тунис. Полетите до тези две държави са с 20 % по-малко, в сравнение с май 2010 г.

Превозваните по въздух товари са намалели с 4 % през май 2011 г. ,в сравнение с година по-рано. От началото на годината IATA отчита ръст на товарите от 2 %. Това е под прогнозата на асоциацията за увеличение с 5.5 на сто. От организацията очакват ръста на търговията да доведе до повече превозвани товари до края на годината, но не е ясно дали това ще успее да компенсира слабите резултати досега. Превозвачите от почти всички региони на света отчитат по-слаби резултати в товарните превози. Изключение правят само компаниите от Южна Америка (1.5 % ръст) и Близкия Изток (8.1 % ръст). Най-голям е спадът в Азия - 9.2 на сто, като това се дължи на по-малкото доставки от Япония след разрушителното цунами и на по-строгата икономическа политика на Китай.

Видяна общо: 539 рейтинг: 0.16

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.