Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Поддържат ли се паметниците в старата столица Плиска?

Дата: 30.06.2011

Планираме милиони за събарянето на паметници, а не даваме стотинка за поддържането и опазването им!

Голямата Базилика и археологическият резерват в Плиска тънат в буйна растителност и не са почиствани от години. От историческия музей в Шумен, който стопанисва старата столица Плиска, отговориха, че е недопустимо да се използва един държавен резерват за постигането на лични цели. Според тях човекът, изпратил сигнала за лошото състояние на паметниците, работи като ръководител на група по реставрация на Голямата Базилика и спекулирайки със състоянието й, иска да получи нови средства за реставрация, която междувременно е прекъсната през 2010 година.

"Вътрешният град, който е основното място за посещение, и Голямата Базилика се простират на площ от над 520 декара. Въпреки това се полагат грижи за постоянното почистване по туристическия маршрут. Поддръжката се осъществява само от трима души и въпреки това досега не е имало оплаквания от състоянието на паметниците", твърдят от шуменския музей, утвърждавайки, че повече от година за целта НЕ Е ОТДЕЛЕН НИТО 1 (ЕДИН) ЛЕВ!?!

"И за мен сигналът не е напълно обективен. Вярно е, че както и в другите резервати, поддръжката не е лесна задача. Това се големи площи и огромни обекти, няма как навсякъде да е канадска ливада, която се поддържа ежедневно. Действително около и във базиликата има какво да се направи.
Проблемът се корени в модела на управление на подобни обекти, който ние отдавна смятаме, че трябва да се промени. Днес в Народното събрание на второ четене ще се гледат едни изменения в Закона за културното наследство. Един от текстовете, което е много вероятно да се приемат, е именно стопанисването на подобни обекти. Парите, които се събират от приходи в тези обекти, ще отиват първо и основно за поддръжката на тези обекти" - обясни заместник-министърът на културата Тодор Чобанов.

По думите му идеята е стопаните на тези обекти, които са основно общини и местни музеи, да бъдат мотивирани да ги развиват.

bTV рубрика Бай Ганьо европеец

Видяна общо: 756 рейтинг: 0.22

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.