Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Храм-паметник Александър Невски е символът на София

Дата: 31.08.2011

С директно гласуване гражданите на София избраха символа на своя град - храм-паметник Александър Невски

С директно гласуване гражданите на София избраха символа на своя град. От вчера той е храм-паметник Александър Невски.

Със своя вот те посочиха и други паметни места за столичани: църквата Света София, Боянската църква, Ротондата, НИМ, СУ Св. Климент Охридски, народния театър Иван Вазов, паметникът на Левски, статуята Света София, планината Витоша, минералните води, НДК, четирите храма на българската толерантност – църква, джамия, синагога и католически храм, в центъра на града и др.

Над 21 хиляди столичани и гости се включиха в изпълнението на проект "Гражданско участие в кампанията: СИМВОЛИТЕ НА СОФИЯ - СИМВОЛИ НА ЕВРОПА”, партньорски проект на район Витоша и БАБТИ (Българска асоциация за бизнес и туристическа информация”. Проектът се реализира по програма Европа, 2011 година с финансовата подкрепа на столичната община.

Като "забележително събитие, в живота на столицата и много ценен проект” - го определи Ирина Йорданова – общински съветник в СОС, при тържествената церемония по обявяване на резултатите на 30 август в НИМ. "С проекти като този София има изключителния шанс да успее в голямата надпревара за Европейска столица на културата" - подчерта тя. Директорът на дирекция “Европейски програми, проекти и представителства” в СО - Надя Николова поздрави участниците в проекта, за идеята и чудесната му реализация, като изрази надежда, че той ще бъде продължен и мултиплициран.

Кметът на район Витоша - Любен Петров изрази удовлетворението и гордостта на жителите на района-партньор, че са били участници в такъв значим проект, чрез който град София може да покаже на Европа своята голяма и древна култура. “Трябва да се гордеем, че сме софиянци! И като такива сме достойни европейци!”- добави Л. Петров. Той изрази задоволството си и от факта, че 5 от 15-те посочени символи са на територията и на район Витоша. От името на жителите му, самодейци, от боянското читалище Виделина, поздравиха присъстващите с песенна шопска китка.

Проф. Мария Воденска представи всеки от 15-те символа, с тяхната уникалност и значимост в българската и европейската история, като подчерта гражданския интерес и ангажираност на гласувалите.

Поздравявайки участниците за изключително успешния проект, Румен Драганов – директор на Института за анализи и оценки в туризма, привлече вниманието и към нематериалните символи - безценното богатство на страната ни. "Не само да познаваме и показваме символите, но и да ги пазим, развиваме и печелим от това, да помогнем България да стане успешна и модерна туристическа дестинация" - допълни Драганов.

В заключителното си слово председателят на БАБТИ Виолета Иванова изрази убедеността си, че проектът ще бъде продължен с успешното партньорство на район Витоша и подкрепата на Столична община.

Чудесните професионални изпълнения на танцьорите и певците, от ансамбъл Тракия, допълниха емоционално асмосферата на тържеството.

Видяна общо: 745 рейтинг: 0.23

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.