Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Шофьорските изпити поскъпват двойно

Дата: 31.08.2011

"Теоретичният изпит за кандидат-шофьорите ще е с по-малко въпроси, които ще имат различна тежест и повече от един възможен верен отговор. Отговорите ще се проверяват електронно. Новият формат ще влезе в сила в началото на октомври.
До края на годината хартиените тестове трябва да отпаднат и попълването да става само на електронни таблети" - съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски, при представяне на новата система.

С влизането в сила на новия формат двойно ще се увеличи държавната такса за явяване на изпит. Тя ще е 20 лв., въпреки че от министерството казаха, че това няма връзка с промените. Същото поскъпване - от 10 на 20 лв., е планирано и за практическия изпит.

Теоретичното препитване поскъпва, въпреки че от министерството се похвалиха, че с въвеждането на новата система разходите за него ще намалят с около 300 хил.лв. на година. Така проверката на листовките ще струва на администрацията само 50 000 лв. Ръстът в таксите беше мотивиран само с факта, че не са променяни отдавна.

"Въвеждането на новата система е поредната стъпка в борбата с произшествията по пътищата, защото една от причините за катастрофите е липсата на знания и умения у шофьорите. Така се елиминират всички субективни фактори. Сега се счита, че изпитите са манипулират и има възможност за корупционни практики.
Въвеждането на системата ще покаже кои учебни школи са добри и подготвят качествено клиентите си и кои разчитат на купуване на изпитите и те да бъдат отсети на пазарен принцип, а не чрез проверки и допълнителни правила" - заяви министър Московски.

"Учебните центрове, които до момента разчитаха, че могат да играят на тото при листовките или на това, че могат да купят изпита, ще трябва да пият една студена вода" - коментира Йонко Иванов, председател на Асоциацията на преподавателите по автомото.

Шефът на друга организация в бранша - Красимир Георгиев, също смята, че въвеждането на новата система ще направи учебните центрове истински. "Да се надяваме, че сивият сектор ще намалее и конкуренцията ще е на база на качеството", каза Георгиев.

Изпитните въпроси ще са по-малко

Теоретичният шофьорски изпит ще е с 45 вместо с 60 въпроса. Времето за решаването им остава 40 минути. Във въпросите е възможно да има до четири верни отговора. Всеки въпрос ще е с различна тежест в крайния резултат - 1, 2 или 3 точки. Безгрешно решените листовки ще носят 97 точки. За успешното преминаване на изпита ще са нужни 87 точки. Всеки тест ще има баркод, който ще отговаря на името на кандидат-шофьора. След решаването на тестовете те ще се проверяват електронно, а не чрез шаблони. Верните отговори няма да се разпечатват предварително. Проверката ще става на място, като листовките ще минават през скенер, монтиран в куфар. Агенция "Автомобилна администрация" разполага с 60 преносими устройства, с които да проверява тестовете. Проверката на един тест отнема няколко минути. Кандидат-шофьорите ще получават номер, с който ще могат да проверят резултатите си в учебните школи. Ще имат възможност да видят и грешките си.

Видяна общо: 640 рейтинг: 0.20

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.