Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Всеки пети с висше

Дата: 28.09.2011

Данни на Националния статистически институт (НСИ) от преброяването, сочат, че всеки десети у нас е вдовец. Тази категория хора са 754 526 или 10.3 % от населението. Делът на вдовците в момента е най-голям от старта на преброяванията. В първата половина на миналия век, когато България преживява ред войни и вътрешни размирици, хората без съпруг или съпруга са били най-много 6 на сто. От 1956 г. започват плавно да се увеличават, като най-големите ръстове са отбелязани след края на 80-те години.

Данните на НСИ показват още, че българите с юридически семеен статус са 44.3 процента. Приблизително толкова са били до 40-те години на миналия век, когато голяма част от населението е било в детска или юношеска възраст. След това те винаги са били повече от половината, дори и населението като цяло да е спадало.

Несемейните или неомъжените в момента са 39.7 %. За 10 години са се увеличили с над 6 %. Това, от една страна, се дължи както на съжителството без брак, така и на разводите. В края на миналата година данни на Евростат показаха, че България е в челниците в Евросъюза по разводи след Чехия, Литва и Естония. Негативните тенденции са характерни за целия съюз - всеки втори брак в него завършва с раздяла на съпрузите, а всяко трето дете се ражда в несемейна двойка. У нас в момента разведени са 5.8 % от българите. През последното десетилетие те са скочили с над 2 %, което е най-голям ръст от старта на преброяванията.

Тревожни са данните и за хората под трудоспособна възраст, които са част от бъдещия стопански капитал на нацията. През 2011 г. те са едва 14.1 %. През 1992 г. са били 20.5 процента, което показва, че намалението от започването на демократичните промени е с около една трета.

Интересни са данните за жилищния фонд. Жилищата нарастват от 3.07 млн. през 1992 г. до 3.88 млн. сега. От 90 на 75 % спада делът на обитаваните, което онагледява бумът в строителството и масовата покупка на недвижимости, дори и без конкретна жилищна нужда в момента. От 3 000 на 23 000 се увеличават офисите, стопанските постройки и други сгради, които не се ползват за жилищни нужди.

На пръв поглед положителни са единствено образователните показатели. Така например делът на висшистите в момента е почти 20 %, от 1992 г. насам те са се увеличили почти трикратно, което се дължи на нарастването на броя на университетите и лесното вземане на диплома.

Видяна общо: 825 рейтинг: 0.26

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.