Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

ТИМ взе бизнеса на Алма Тур срещу... 49 800 евро

Дата: 28.09.2011

Банките-кредитори на туристическата агенция Алма Тур БГ, може да поемат контрола над нея, след като дружеството спря работа заради "временни финансови затруднения". Уникредит Булбанк и Централна кооперативна банка (част от ТИМ-овската група на Химимпорт) са поискали да се изпълни залогът върху туристическата фирма, срещу който тя е получила заем от общо около 13.25 млн. евро. С молба до Агенцията по вписванията двете банки са поискали да бъде назначен посочен от ТИМ управител на Алма Тур БГ, както е по закон, става ясно от Търговския регистър.

За финансовите проблеми на Алма Тур се заговори в началото на месеца, след като от авиокомпанията България Ер (също от ТИМ-овската група на Химимпорт) отказаха да изпълнят чартърни полети по програмата на едно от дружествата от групата Алма Тур Флай. Това забави връщането от почивка на стотици чужди туристи, като последната група отпътува преди дни.

Алма Тур Флай също бе заложена, в полза на Емпорики Банк и България Ер, но няма информация някой от кредиторите да е поискал задействане на процедурата за придобиване на контрола над дружеството, при положение, че то не разполага със собственост.

Миналата седмица от Алма Тур обявиха, че по финансови проблеми, спират временно работа. Това стана, докато над 180 клиенти на туроператора бяха на почивка в чужбина. Те се върнаха с полети на България Ер в събота, като част от тях разказа, че се е наложило да плащат втори път за хотел.

Задейства се и системата за връщане на парите на клиентите на Алма Тур БГ за провалени почивки. Сумите се възстановяват от застрахователна компания Армеец, също част от ТИМ-овската групата Химимпорт.

Исканията от двете банки за поемане на контрола над Алма Тур БГ са внесени на 21 септември - ден след като стана ясно, че туроператорът спира работа. От документите за започването на процедурата става ясно, че Алма Тур е бавела основно изплащането на заема към Централна кооперативна банка.

Просрочената главница и лихви по него са около 49.8 хил. евро.

След като съдът впише молбите, за управител на туроператора ще бъде назначен посоченият от банките Александър Наумов.

Централна кооперативна банка и Уникредит Булбанк ще придобият и активи на Алма Гур БГ, сред които и хотели в Банско, Златни пясъци, имот в Разлог. Според закона имотите може да бъдат продадени, а с парите да се платят дълговете на Алма Тур БГ и към други кредитори.

Въпреки че Централна кооперативна банка на практика може да поеме управлението на "финансово закъсалата" туристическа фирма, от Химимпорт заявиха в официално съобщение, че нямат интерес към активите на дружествата от групата на Алма Тур, чийто престиж е уронен, а доверието на клиентите - сринато. В съобщението се казва още, че имотите на туроператора, за десетки милиони евро, ще бъдат обявени на търг, за да се погасят "дълговете му" от 49.8 хиляди евро.

"Както е навсякъде по света, при получаване на кредит, дадена фирма предоставя гаранция за този кредит. В случая, фирмите от групата на Алма Тур са предоставили обезпечения към ЦКБ и България Ер по свой избор. От 2008 г. фирмите около Алма Тур непрекъснато просрочват задълженията си към България Ер, но му осигуряват 92.3% от оборота", признаха неохотно от Химимпорт.

"В началото на 2010 г., след обявяване неплащане на облигационната си емисия, Алма Тур е финансирана от Химимпорт без никакви условия за съвместна дейност или участие във фирми. От началото на 2011 г. туристическата компания е некоректна и към ЦКБ и Армеец. Въпреки това, Химимпорт АД и дъщерните й дружества, винаги са проявявали търпение в бизнес отношенията си с Алма Тур. Фокусът се измества от основния проблем и никой не задава въпроса: Къде са заплатените от клиентите суми за билети и почивки? В процеса на делото за несъстоятелност ще излязат достатъчно факти за пълните самолети и неизплатените задължения"" - коментират от групата.

Добственици на хотели имат да получават пари от Алма Тур

"Един от колегите са оплака за сума от почти 80 хил. евро, но имаше и други с по-малки суми. От 2-3 години се знаеше, че Алма Тур е в затруднение. Тези хотелиери, които работеха с нея, просто бяха на риск. Проблемите на Алма Тур едва ли ще предизвикат фалити на хотели, работили с компанията. Алма Тур не е единствената компания, която оперира на руския пазар. Има и други сериозни компании, които работят там. Всяка фирма може да фалира, но смятам, че държавата трябва да вземе по-сериозни мерки, за да няма такива инциденти с туристите, защото те бият по имиджа на България" - каза Георги Николчев от Съюза на собствениците на хотели в Слънчев бряг.

Хотелиерите не могат да се възползват от застраховката за професионална отговорност на туроператора, тъй като от нея се изплащат само обезщетения на клиенти на дружеството. През почивните дни молби за възстановяване на платено капаро за почивка от Армеец можеха да се подават само онлайн, тъй като офисите на компанията не работеха.

Хората, изпратили документите си чрез интернет, ще получат входящ номер днес, като те ще се обработват по реда на постъпването. По същия ред ще се изплащат и обезщетенията, докато не се изчерпа застраховката от 200 хил.лв.

Все още няма официална информация, за каква сума са направените резервации за провалени почивки и колко от клиентите на Алма Тур ще могат да си получат парите обратно. Хората, които не успеят да си възстановят сумите от застраховката, ще трябва да търсят правата си в съда, като процедурата е дълга и тромава.

Фокус

Видяна общо: 1068 рейтинг: 0.33

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.