Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Общините отчитат обратен ефект от трансформирането на туристическата такса в данък

Дата: 28.09.2011

Въвеждането му от началото на тази година беше аргументирано, че по този начин ще се повишат постъпленията на местните власти, особено от малките хотели и квартирите. Въпреки прогнозата и повечето туристи, през тази година (11 % ръст) в някои от големите черноморски общини досега отчитат слаби постъпления по това перо. Обяснението е намаляване на ставките в сравнение с 2010 г. и продължаващото криене на реалния брой туристи.

Туристическият данък, както и действащата до края на миналата година такса, се плащат на базата на нощувките в хотелите и квартирите, като е включен в сметката на клиентите. Ставката се определя от общинските съвети. От тази година хотелиерите са длъжни да внесат минимален данък, който е равен на 30 % годишна заетост независимо дали наистина са реализирани толкова нощувки.

Според някои кметове, това е довело до драстично намаляване на приходите от големите хотели, въпреки че е изпълнена целта за увеличаване на постъпленията от квартирите. Местните власти смятат, че данъкът не се отчита реално, тъй като имало хотели, които работят, без да имат дори разрешение за ползване, или пък не се категоризират и така остават извън обхвата на вземането.

Някои драстично намалиха ставките

Трансформирането на туристическия данък в такса даде възможност на някои общини драстично да намалят сумите, които се плащат на една нощувка, а така и общите си приходи. Рекордът може би е за община Несебър, в която влиза и курортът Слънчев бряг. Там на нощувка се плащат по 20 ст. данък.

"Приходите ни от туристически данък драстично намаляха през тази година. През 2010 г. събрахме около 3 млн. лв. от туристическата такса, а сега приходите са нищожни. По-малкото постъпления се обясняват с решението на общинския съвет да намали ставката до минималните по закон 20 ст. Има и много хотели, които не плащат туристически данък, защото не се категоризират или нямат документ за въвеждане в експлоатация (акт 16). Сградите, които официално не са въведени в експлоатация, не плащат и данък сгради и такса смет, които също се събират от общината.
Проверките на общинските служби не помагат за драстично увеличаване на приходите. Трябва да има санкции и глоби и за туроператори, които водят туристи в хотели без нужните документи." - смята кметът на Несебър - Николай Димитров.

Представители на бранша коментират, че решението се дължи на факта, че голяма част от местните общинари имат хотели в Слънчев бряг.

Големите хотели плащат по-малко

"Ефектът от трансформирането на туристическата такса в данък не беше постигнат. По данни на общината, през лятото на 2010 г. са събрани около 500 хил.лв. от таксата, а до края на юли тази година приходите са едва 120 хил. "Не мисля, че ще успеем да съберем и половината от миналогодишната сума.
Драстично спаднаха приходите от големите хотели, които си направиха сметката да платят само за 30 % от леглата, при целогодишна заетост и продължават да крият туристи. Събираемостта от квартирите и семейните хотели се увеличи, но те имат и по-малък дял в приходите.
Общинските служители непрекъснато проверяват броя на нощувките, но засичането става само по книгите за вписване на гостите, а там информацията е непълна. Нямаме право да влизаме по стаите и да броим хората" - смята кметът на Приморско - Лиляна Димова.

Обяснение за по-малкото приходи може да се търси и в ниските данъчни ставки в общината - между 20 и 50 ст. на нощувка, като най-високата цена важи за петзвездни хотели в Приморско и Китен.
По-малко приходи от туристически данък са събрани през тази година и в Бургас.

По данни на общината от януари до края на август 2011 г. постъпленията са 255 хил.лв., а за същия период на миналата година са били 396 хил.лв. Данъкът там е от 80 ст. до 2 лв., в зависимост от категорията на хотела.

Община Варна също изостава със събирането на туристическата такса, чиито ставки са от 50 ст. до 1.6 лв., в зависимост от категорията на хотела. Данните за изпълнението на бюджета на Варна към шестмесечието показват, че по това перо са постъпили 326.2 хил.лв., което е едва 9 % от плана за годината (3.5 млн.лв.).

Малко са постъпилите средства от данъка за туристите и в София. Към полугодието са събрани 24 %, от планираните 3.6 млн.лв. за цялата година.

Видяна общо: 838 рейтинг: 0.26

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Общините отчитат обратен ефект от трансформирането на туристическата такса в данък
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.