Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Скулптури от шоколад сътвориха на кулинарния турнир в панаира

Дата: 20.04.2012

Абстрактна скулптурна композиция от различни видове шоколад сътвори мексиканецът Едуардо Кортес по време на състезанието „Сладкар на България 2012“, част от надпреварата за Националната кулинарна купа. Негов конкурент бе изваял копие на прочутата статуя на Венера Милоска също от шоколад. Кошница с цветя, която служи не са украса, а за десерт, бе направил друг претендент за титлата.

40 от най-добрите готвачи на страната се надпреварват в най-престижното кулинарно състезание у нас. Неговото пето издание се провежда на 20 и 21 април 2012 г. в Международен панаир Пловдив.

В първи кръг майсторите приготвяха тристепенно меню от предястие, основно ястие и десерт, които трябваше да се представят на журито за 2 часа. Радослав Владов реши да експериментира с еленски медальон, в който месото е мариновано в зехтин с трюфели и аранжирано върху гъбено-бобено пюре. Неговият десерт се сервира в кокосов орех, но съдържа и червен пипер.

Смесването на сладко и солено се оказа една от модните линии на тазгодишното кулинарно шоу. Белгийски шоколад, сладка шопска салата и листа от мента смеси в своя десерт Николай Василев. Неговото филе от див лаврак беше гарнирано с лапад, коприва, авокадо, лайм и бонбони от червен боб с канела и марокански октопод.

"Като гледам какво правят майсторите, идва ми и аз да сготвя нещо" - каза областният управител на пловдивска област Здравко Димитров, който откри турнирите за Националната кулинарна купа на България 2012. Организатори са Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) и Международен панаир Пловдив.

Над 60 претенденти участват в конкурсните категории „Най-добър млад готвач“, „Най-добър млад хлебар-сладкар“, „Пицар & Готвач“, „Готвач на България“, „Кулинарен отбор на България“, „Пицар на България“, „Сладкар на България“, „Филетиране на риба – сьомга“ и „Карвинг“. Водещ на шоуто е Ути Бъчваров. Темата на тазгодишното издание е „Български подправки“.

Във втория кръг на 21 април готвачите ще работят с продукти, които ще получат в запечатани кашони, и трябва да импровизират рецепти с тях.

Имената на победителите ще бъдат обявени в 16 ч. на 21 април.  Надпреварата се провежда и журира при стриктно спазване на правилата на Световната асоциация на готварските гилдии, уверяват от БАПГ.

"Това събитие стана традиция, която вече ангажира професионалните умения на цялата кулинарна общност у нас" - подчерта при откриването на форума Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив.

Катя Янева

Видяна общо: 565 рейтинг: 0.19

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Скулптури от шоколад сътвориха на кулинарния турнир в панаира
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.