Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Системата за споделяне на пътнически данни обърка ЕС

Дата: 27.04.2012

Системата за обмен на данни ще задължи държавите членки да определят национален орган, който да събира данните на пътниците на международните летища от и до ЕС и да ги съхранява за пет години

Министрите на правосъдието на Европейския съюз подновиха разговорите за установяване на система в ЕС за споделяне на лични данни на пътници. Решението идва седмица след като Европейският парламент одобри споразумението със САЩ, което ще позволи използването на данни от досиетата на пътниците, за да се предотвратят и разследват трансграничните престъпления и тероризмът.

Германия и Австрия подчертаха, че ще се противопоставят на предложената система заради продължителността на периода за съхраняване на данните. "Ще кажем много ясно "не" на това", заяви австрийският вътрешен министър Йохана Микъл-Лайтнер преди среща с други министри по правосъдието на ЕС в Люксембург. Нашата цел е да подкрепим защитата на данните, допълни тя.

Системата за обмен на данни, която беше предложена от еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом през 2011 г., ще задължи държавите членки да определят национален орган, който да събира данните на пътниците на международните летища от и до ЕС и да ги съхранява за пет години.

Te ще включват датите и маршрута на пътуването, информация за билета, контакти на пътниците и други. Великобритания събира такива данни от повече от пет години, а Франция, Дания, Белгия, Швеция и Холандия обмислят подобно законодателство, заяви Европейската комисия.

Миналата година няколко страни се противопоставиха на искането на Лондон информацията от полетите във въздушното пространство на ЕС също да бъде събирана. Тогава британският министър на имиграцията Деймиън Грийн припомни, че пътническите данни са помогнали за ареста на осъден в САЩ мъж, замесен в атаките в Мумбай през 2008 г.

Повечето терористични дейности са от транснационален характер и включват международни пътувания до тренировъчни лагери извън ЕС, заяви от друга страна Европейската комисия.

Очаква се разговорите по въпроса да продължат поне година, тъй като споразумението ще трябва да получи одобрението на 27-те държави членки и на Европейския парламент. Ако бъде одобрено, правителствата ще разполагат с две години, за да съберат данните за 60% от полетите и с четири години - за всички полети.

Споразумението със САЩ беше забавено от Европейския парламент с близо пет години, защото според някои евродепутати то ще наруши личната неприкосновеност и ще доведе до незаконни арести.

Ройтерс

Видяна общо: 564 рейтинг: 0.19

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.