Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Над 300 деца събра първия международен фолклорен фестивал в София

Дата: 28.04.2012

Десетки участници рисуваха в пленера на „Пъстра трапеза”, която гостува на събитието

Над 300 деца на възраст от 8 до 14 години, които пристигнаха от пет държави, огласиха вчера пространството в градинката на КАТ, в столичния квартал Изгрев, с песни и танци на откриването на първото издание на международния детски фолклорен фестивал.

Организаторите от сдружението „Международен детски фолклорен фестивал”, детски танцов ансамбъл Зорница, Столична община, СО район Младост, СО район Изгрев, Общински културен институт ДК Искър, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, парк-хотел Москва, Ес Комуникейшън, Сани-Конс, ДТД – подвижна авто-работилница, Комета III, Балканфолк, Бовани България и с партньорството на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 (А.Р.И.З.-7), както и редица медийни партньори, направиха възможна инициативата, която предизвика огромен интерес.

Десетки талантливи участници демонстрираха майсторство с четките и боичките в рамките на пленера, организиран от гостуващия на събитието кулинарен фестивал Пъстра трапеза. Организаторите на пленера от А.Р.И.З.-7 се бяха погрижили младите художници да имат всичко необходимо, за да покажат на какво са способни, а лично шеф Пеньо Иванов оценяваше най-красивите и сполучливи рисунки на кулинарна тематика.

Стартът на детския фолклорен фест беше даден от смета на район Изгрев - Димитър Димитров и зам.-кмета Пеньо Пирьозов. Освен чуждестранните участници - ансамбъл TUBIL от Анкара, културно-артистично сдружение Gajret от Сараево, децата от Центъра за култура в Димитровгрд, Сърбия и френската група GAP group d’Art populaire, от град Маценхайм. В шарения празник се включиха десетки деца и формации от столицата, които ще покажат уменията си и днес. Сред тях са малчугани от няколко детски градини и училища, дует Рукатка и много други.

За любителите на занаятите имаше предоставено истинско грънчарско колело, на което всеки можеше да изработи своето керамично произведение на изкуството под ръководството на професионални майстори.

Фестивалът има за цел да развива и популяризира детското фолклорно творчество; да спомага за осъществяването на международен обмен (изкуство без граници) на групи от различни етноси, религии и култури, да обогати културните прояви в различните общини на гр. София и региона. Идеята е той да стане ежегоден форум за среща на културното детско фолклорно богатство на народите.

Сайт на фестивала: festivalsofia.com
Сайт на А.Р.И.З.-7: ariz7.com
e-mail: office@ariz7.com
Кулинарен фестивал Пъстра трапеза: culinaryfestival-bg.com

Видяна общо: 693 рейтинг: 0.23

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Над 300 деца събра първия международен фолклорен фестивал в София
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.