Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Записаха гласа на Северното сияние

Дата: 22.12.2012
Северното сияние пее
Фински учени записаха гласа на Северното сияние

Учени от университета във финландския град Алто доказаха, че северното сияние не е само оптически ефект, но то има и “глас”

Учените за първи път са успели да чуят и запишат звуците, съпровождащи това уникално явление. “По-рано тези звукове присъстваха в народните легенди, но сега установихме, че те се зараждат на височина 70 метра и могат да бъдат чути от човешкото ухо” - съобщиха учените, по време на конгреса за звук и вибрации, във Вилнюс.

С помощта на специални микрофони учените са успели не само да уловят “гласа” на Северното сияние, но и да запишат звука, появяващ се в резултат на бомбардирането на горните слоеве на атмосферата със заредени космически частици.

Видяна общо: 1168 рейтинг: 0.43

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.