Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Италия експлоатира имигрантите

Дата: 20.12.2012
Някои от мигрантите получават заплати под законовия минимум в Италия
Сенчестата икономика в Италия попада в светлината на прожекторите

Организацията за защита на човешките права Amnesty International осъди широко разпространената и ендемична експлоатация на работници мигранти в Италия и настоя правителството да преразгледа имиграционните си политики.

Според разследване мигрантите, работещи в секторите на селското стопанство и строителството в Южна Италия, получават с 40 % по-малко заплата, отколкото италианците, които заемат същите длъжности.

Някои от мигрантите получават заплати под законовия минимум, а други изобщо не получават или работодателите им дават възнагражденията нередовно.

Италия е една от най-търсените дестинации за имигранти след избухването на протестите в Северна Африка и Близкия изток. Мигрантите, които казват, че са привлечени от по-добрите възможности за добър живот в Европа, често рискуват живота си, за да достигнат бреговете ?. Хиляди хора загинаха в Средиземно море заради лоши метеорологични условия.

Според доклада на Amnesty, строгите имиграционни закони в Италия, които криминализират неправомерно влизане в страната, са направили работниците имигранти по-уязвими и са улеснили експлоатацията, защото те не могат да се оплачат на властите от страх от арест.

"Докато властите във всяка страна имат правото да контролират имиграцията, те не трябва да го правят за сметка на човешките права на всички хора на територията им, включително на работещите имигранти" - заяви Франческа Пицутели от организацията.

В доклада си Amnesty препоръчва италианските власти да разработят начин за това имигрантите да могат безопасно да подават жалби срещу работодатели. Чужденците в Италия са около 5.4 милиона души, като половин милион нямат валидни документи.

Ройтерс

Видяна общо: 1252 рейтинг: 0.46

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.