Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Поредна победа за гражданите в борбата им срещу държавата за достъпа до златните концесии

Дата: 09.12.2014

Върховният административен съд отхвърли на втора инстанция жалбата на Министерски съвет срещу гражданина Веселин Марков за спечелен достъп до информация относно търговските концесии за добив на златни руди на фирмите Асарел Медет, Елаците, Дънди Прешъс Металс и ГОРУБСО – Кърджали.

В аргументите си водещият делото съдия и прокурарорът изтъкнаха, че присъстващият от страна на Министерски съвет експерт не е правоспособният ответник и прекратиха делото. Министерски съвет има право да обжалва в седемдневен срок.

Според адвоката на Стефан Марков Евгения Григорова до месец-два по делото следва да има окончателно решение и ще има законово изискване достъпът до търговските концесии на гореизброените фирми най-после да стане публичен.

Над 1 200 души са подали са подали заявления за достъп до обществена информация за договорите за добива на златна руда. Всички са получили отказ от Министерски съвет / Министерството на икономиката с аргумента, че става дума за търговска тайна. Според гражданите обаче става дума за обществен интерес, защото в Конституцията на Република България е записано, че подземните богатства са изключителна собственост на държавата и това е причината 25 дела срешу отказа на държавата да бъдат заведени в Административен съд – град София. Вече са спечелени 15 от тях.

По данни на Световната търговска организация, анализирани от Българската стопанска камара през 2012 г. България е трета в света по износ на нерафинирана анодна мед и втора по износ на златна руда. България е изнесла руди на благородни метали и техни концентрати, различни от сребърните, на обща стойност 340 млн. щатски долара, което отрежда на страната ни второ място в света с глобален пазарен дял от 10.8 %.

Роман Кендеров - Земята България

Видяна общо: 1428 рейтинг: 0.69

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Поредна победа за гражданите в борбата им срещу държавата за достъпа до златните концесии
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.