Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Да спрем незаконното съсипване на Борисовата градина!

Дата: 07.04.2014

Трамвай "Безумие" ≠ трамвай "Желание" - Шествие от Орлов мост до столична Община!

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт и инициативните комитети на жителите на кварталите Изгрев и Дианабад организират протестно шествие от Орлов мост до Столична Община на 9 април сряда от 19 часа.

Сагата с преместването на трамвайното трасе на ТМ №18 и изграждането на естакадата при кръстовището на Семинарията продължава повече от година! Тя е едно логично продължение на опитите да се навлезе и да се застрои част от Борисовата градина - един от най-ценните културни паметници както на софиян...ци, така и на цяла България! Един от малкото, които са се съхранили през годините! И истински бял дроб на София, особено сега, когато става все по-трудно да се открие зеленина в града.

Поводът за предстоящото събитие е незаконната сеч в часта от Борисовата градина към Симеоновско шосе, откъдето бяха изсечени неизвестен брой дървета в радиус от 8 метра.

След като не ни беше даден ясен отговор и никой не пожела да поеме отговорност за тези неправомерни действия, сигналът беше изпратен и до Главния прокурор на Република България.

Основните проблеми на проектите остават:

  • липса на икономическа обосновка
  • липса на допитване до гражданите
  • липса на предценка за ОВОС
  • необосновано спиране на автобус № 94, както и промяна на маршрутите на автобуси № 102 и 88
  • липса на отговор на въпроса - как Столична община ще се справи с мръсния въздух и другите проблеми от нарастващия автомобилен трафик
  • липса на отговор на въпроса - как и кога Столична община ще включи реално гражданите в процеса на планиране на града
  • липса на цялостна визия за града - по отношение на транспорта и строителството

Още веднъж подчертаваме, че организаторите не сме против трамваите. Ние сме "за" най-екологичния вид транспорт, какъвто е релсовият! Но ние сме и "за" обосновани проекти, съобразени с исканията на гражданите. Ние сме "против" да се противопоставя трамвая на дърветата и едното да се прави за сметка на другото! Смятаме, че има и други алтернативи на трасето, които не са разгледани и не е взето предвид мнението на гражданите.

Относно автобус № 94, инициативата получи официален отговор от проектантите, че тази линия ще бъде спряна. Отговорът е публикуван {{тук}}

Борислав Попов - Инициативен граждански комитет на кварталите Изгрев и Дианабад
Веселин Кирев – координатор

Даниела Вуковска – координатор
Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт
e-mail: obshtestven@mail.bg, http://obshtestven.blog.bg 
стена: http://www.facebook.com/#!/groups/174323535991493/

Видяна общо: 1163 рейтинг: 0.49

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.