Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Шардоне и каберне са най-успешните и предпочитани български вина на Винария 2014

Дата: 07.04.2014
Международна изложба за лозарство и винарство Винария 2014
Посетители на Винария 2014 дегустират бяло и червено вино. Най-предпочитани се оказаха напитките, направени от шардоне и каберне совиньон

Два пъти повече посетители специалисти на изложението в Пловдив

Български вина, направени от сортовете шардоне и каберне совиньон, се оказаха най-успешни според експертите и най-предпочитани от потребителите, показаха три конкурса, в рамките на Международната изложба за лозарство и винарство Винария 2014, която приключи на 5 април в Международен панаир Пловдив.

Бяло шардоне, червено и розе каберне совиньон, произведени от различни български изби, грабнаха най-много отличия, в международния конкурс за вина и спиртни напитки, определящ наградите на Винария. Сред удостоените със златен медал лидери са двата сорта, като приза взеха 10 напитки от шардоне и 17 от каберне совиньон, сред общо 78 наградени. Успехът е особено показателен за достойнствата им, тъй като конкуренцията беше много силна - за първи път чуждестранните участници бяха повече от българските, а в журито превес имаха експертите от чужбина.

Шардоне и каберне совиньон са фаворити и в Националните дегустации, които се организират заедно с международния конкурс. В раздела за бели вина от пет, отличени с Голям почетен диплом, 3 са шардоне. В групата на червените половината от шестте отличници са каберне совиньон. Международният конкурс и националните дегустации се организират от Националната лозаро-винарска камара и са най-престижните състезания във винения бранш у нас.

Шардоне и каберне совиньон се откроиха като любими вина на българите в конкурса „Изборът на потребителя“. Те взеха златните медали в разделите за бяло и червено вино.

Според експерти триумфът на шардонето и кабернето се обяснява с вкуса на българите, които предпочитат напитки от традицонни сортове, направени по класически наши рецепти, но с модерни нотки. На тази формула се базираха и повечето нови колекции на производителите. Тя се открояваше ярко в напитките на малки изби от семеен тип, произвеждащи вина от характерните за своя регион сортове в бутикови серии, каквато е новата тенденция в световен мащаб. Те бяха представени от членове на Асоциацията на независимите лозаро-винари.

В полза на малките серии тероарни вина от висок клас бе и прогнозата на заместник-министъра на земеделието и храните Явор Гечев. През следващите 4-5 години международният пазар ще се преструктурира от наливно към бутиково вино, заяви той преди откриването на Винария 2014.

Новите колекции вина и спиртни напитки, както и модерните технологии, техника и оборудване за лозарството и винарството, които бяха показани на изложбата, станаха причина броят на посетителите специалисти да се увеличи над два пъти в сравнение с миналата година.

Паралелно с Винария, от 2 до 5 април, се проведоха Международната изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии Фудтех и Международната изложба за оборудване на хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти Хорека Пловдив. Те създават един общ туристически продукт, затова съчетанието се приема добре от фирмите, подчерта д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, който организира проявите.

Катя Янева, Пловдив

Видяна общо: 1023 рейтинг: 0.43

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Шардоне и каберне са най-успешните и предпочитани български вина на Винария 2014
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.