Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Българските традиции оживяват на щанда на А.Р.И.З.-7 на изложението Ваканция и СПА Експо 2013

Дата: 14.02.2013
Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7
За трети пореден път асоциацията ще демонстрира пред посетителите магията на българските традиционни занаяти, фолклор и кулинария

АСОЦИАЦИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ИЗКУСТВАТА И ЗАНАЯТИТЕ – 7

Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7, организатор на кулинарния фестивал Пъстра трапеза и националната инициатива Пазител на традициите, ще се представи на юбилейното 30-о издание на най-голямото туристическо изложение в България – Ваканция и СПА Експо 2013.

За трети пореден път асоциацията ще демонстрира пред посетителите магията на българските традиционни занаяти, фолклор и кулинария, които привличат хиляди туристи в родината ни и ни дават повод за гордост, на специален щанд в рамките на туристическата борса.

Форумът тази година ще се проведе отново в столичния Интер Експо Център, от 14 до 16 февруари, а организатор е Прим Експо, под патронажа на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, в партньорство с браншовите организации и Столична община.

Тази година щандът на Ивитал консулт представя националната инициатива „Пазител на традициите”, пътуващият кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град” и традиционните български занаяти, като атракция и възможност за културен туризъм.

Българската традиционна култура представлява интерес както за чуждестранни гости, така и за българи, ценящи и пазещи своите корени. Всеки българин е пазител на традициите, но за да бъдат те живи и развиващи се, е необходимо да се познават и практикуват. Ценностната система на нашата битова култура, изградена през вековете и предавана от стари на млади, намира своето достойно място в презентирането на страната ни пред света.

Традиционната кухня, с екологично отглеждани продукти, чудесно се вписва в концепцията за съвременно здравословно хранене. Богатството на вкусове, създадено от различни билки и подправки, характерни за различните региони на страната, обработката на наглед простички продукти по стара, предавана от майка на дъщеря и от баба на внучка технология, в съдове, които запазват полезните съставки на храната и представени по традиционен естетичен начин, могат да възбудят апетита на всеки гост.

В тази връзка щандът е аранжиран с традиционни за българския дом предмети – върху полица са наредени автентични, ръчно изработени съдове от бакър и керамика. Върху черги е подредена софра с писани яйца, козунак и обреден хляб, до нея е тъкачния стан от ракла, поставена до стената се подават изящни кенарени покривки и други тъкани. Над раклата са окачени хайдушки силях със старинно оръжие (пищови и инкрустирани ножове с рогови дръжки), овчарска вулия (торба за гайда), мях за вино и други кожени изделия, характерни за бита от края на Възраждането. Близо до софрата виси цедилка с кукла – бебе, повито с повои закичено с традиционни амулети. Наблизо има и кошница със свитъци традиционни наричания и благословии, запечатани с червен восък. Две жени , облечени в народни носии и с подходящи накити обслужват щанда – едната тъче на стана, а другата преде с хурка и вретено и прави мартеници.

Ваканция и СПА Експо се провежда в продължение на 30 години и през 2013 празнува кръгъл юбилей. Обичайно се открива през м. февруари, преди пролетно-летния туристически сезон, и е предназначено както за професионалисти, така и за масова публика. Тази година в изложението ще се представят освен традиционните участници, като туристически агенции, хотели и бази, и исторически и археологически музеи, природни резервати, състави за автентичен фолклор и обичаи.

Видяна общо: 726 рейтинг: 0.27

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Борси в България | Българските традиции оживяват на щанда на А.Р.И.З.-7 на изложението Ваканция и СПА Експо 2013
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.